January 11, 2014

repost : Sayangnya ALLAH pada perempuan....

Mari kita renung2kn bersama entry lady kali ni…. Hehhee…. Kali nie lady nk share betapa Allah itu sayang pada perempuan wlpn segelintir perempuan merasakan amanah yg diberikan oleh-Nya x adil….. ermmm…. Sbb tu juga lady nk share this post with all ladies in the world…..  hehehhehehe……^^

(sekadar gambar hiasan)

Siapa kata jadi perempuan itu SENANG…….

Nak kena tutup sana, tutup sini…

Tengok budak lelaki, pakai baju pangoda pun orang tidak bising…

Perempuan, stoking pun kena pakai…

Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari…

Tentu tidak tahan bertutup semua…

Tapi, perempuan cool saja…

Tengah panas pun boleh lagi pakai jubah, hebat kan perempuan…

Siapa kata jadi perempuan itu senang…..


Setiap bulan, mesti ada penyakit…

Nak pergi kelas pun susah…

Kalau boleh, masa tengah jalan itu nak saja meraung sebab sakit…

Cuba tengok budak lelaki , tenang saja…

Kadang2 setahun sekali pun susah nak dapat sakit…

Tapi, perempuan hidup berpuluh2 tahun dengan penyakit setiap bulan, survive saja…

Tengah2 sakit pun boleh senyum lagi sampai orang pun x perasan yg dia sakit…

Hebat kan perempuan…..


Siapa kata jadi perempuan itu senang…..


Hati ini Allah jadikan lembut betul…

Cepat saja sensitive…

Cuba tengok orang putus cinta…

Selalu perempuan yang paling susah nak lupa…

Lelaki lepas putus cinta cepat saja pasang baru…

Cuba pergi wayang tengok cerita Hindustan…

Siapa yg paling teruk menangis…..


Perempuan kan? lelaki boleh gelak2 lagi…

Lembut tak lembut hati perempuan…

Tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki…

Hebat tak perempuan…..


Disebabkan susahnya nak jadi perempuanlah, ramai perempuan yg merajuk Dengan Allah…

Diorang cakap, Allah x adil…

Kenapa Allah lebihkan lelaki…..


Kenapa perempuan kena dengar cakap suami…..


Kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami…..


Padahal jadi perempuan tu sangatlah susah…

Bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, x susah macam nak jaga seorang anak perempuan…

Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg bebel…

Diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, ‘lelaki x payah tutup pon’….

Diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki…

Diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati…

Kesian kan kat diorang…..


Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah, diorang sanggup rosakkan diri diorang…

Diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah x adil…

Persoalannya sekarang…

Betul ke Allah x adil dengan perempuan…..


Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami…..


Tapi, cuba ingat balik, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa Kalau bukan kaki ibunya…..


Betul, isteri kena ikut cakap suami…

Tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya…

X adil lagikah Allah pada perempuan…..


Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan…

Untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya…

Kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri…

Cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu…

Tapi perempuan, ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki…

Bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu…

MashaAllah, hebatnya perempuan kan…..


Kenapa perempuan hebat…
sebab kasih sayang Allah yg jadikan kita hebat…

Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio…

Banyak lagu pasal perempuan kan…..


Contohnya macam lagu SUMAIYYAH…

Jarang kita dengar lagu pasal lelaki…

Sayang x sayang Allah tu dekat perempuan, sampai perempuan dikasihi macam Tu sekali dekat dunia…

Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya...

Orang akan cakap:-

'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'

Kita x pernah dengar orang cakap:-

'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

Kan? Hebat x Allah jadikan perempuan tu….


Masih x adil lagikah Allah dekat perempuan…..


Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan…

Sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni…

Perempuan senang nak masuk syurga…

(sekadar gambar hiasan)




"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)

X adil lagikah Allah dekat perempuan…

Oh perempuan, sedarlah…

Betapa sayangnya Allah dekat kita…

Betapa cintanya Allah dekat kita…

Tapi, kenapa kita nak rosakkan diri kita kerana fikiran2 negatif yg x berasas dekat Allah…..


Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia…

Bayangkn, dunia yg besar ni, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan…

Dan seindah2 hiasan tu adalah wanita solehah…

Kesiannya dekat kita kalau kita tolak untuk jadi seindah hiasan kan…
 

(sekadar gambar hiasan) 



 Sekadar perkongsian bersama 

“ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia, Kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat kelak.. Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan caranya.. Didiklah dia menjadi wanita solehah krn dia adalah dari tulang rusukmu.. Lindungi dia dari fitnah dunia”
 Bukankah Hawa dicipta daripada tulang rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi

Smpai d sni sja entry lady kali ni, hope u all enjoy with this entry n entry lady yg lain juga……. Smoga apa kaun hawa terus berasa b’syukur dgn kasih saying yg ALLAH berikan…. Krna kita hnya hambaNYA yang kerdil…..wasalam…

-HAVE A NICE DAY-


It’s not mine, credit to owner…..^^ 
Post a Comment